Algemene informatie over de gemeente Maasgouw

Algemeen

Algemeen

Maasgouw is een gemeente in Limburg, gevormd door verschillende dorpen langs de Maas. Het gebied biedt een rijke geschiedenis en veel recreatieve mogelijkheden aan het water.

Geschiedenis

Geschiedenis

Maasgouw is een gemeente in Limburg die in 2007 is ontstaan door een fusie van drie gemeentes. De regio heeft een lange geschiedenis die nauw verbonden is met de Maas en de scheepvaart.

Geografie

Geografie

Maasgouw ligt aan de rivier de Maas en wordt omringd door waterwegen en polders. De regio is populair bij watersportliefhebbers en biedt veel mogelijkheden voor recreatie op en rond het water.

Cultuur

Cultuur

De cultuur van Maasgouw wordt gekenmerkt door lokale evenementen zoals de jaarlijkse Maasgouwse Feesten. De gemeenschap heeft een sterke verbondenheid met de rivier de Maas en de omliggende natuur.

Statistieken uit de gemeente Maasgouw

Hieronder vindt u een overzicht van de CBS statistieken voor deze regio.

Bevolking en demografie

Maasgouw heeft een totale bevolking van 23.947 inwoners. Van deze inwoners zijn 12.069 mannen en 11.878 vrouwen. De leeftijdsopbouw is divers, met 12% van de inwoners in de jongere leeftijdsgroep (0-14 jaar), 10% tussen de 15 en 24 jaar, 20% in de werkende leeftijd van 25-44 jaar, en 32% tussen 45-64 jaar. Verder behoort 27% van de inwoners tot de 65-plussers.

Verhouding man/vrouw

ManVrouw

Leeftijdsopbouw

<1515-2425-4445-6465+

Huishoudens

1pMet kind.Zonder k.

Huishoudens en gezinsstructuur

In Maasgouw zijn er in totaal 10.723 huishoudens. Hiervan bestaat 32% uit eenpersoonshuishoudens, terwijl 31% huishoudens met kinderen zijn. Daarnaast zijn er 38% huishoudens zonder kinderen. Deze gegevens over huishoudens zijn belangrijk voor het plannen van woonvoorzieningen en diensten, wat bijdraagt aan een leefbare en diverse gemeenschap. De gemiddelde huishoudgrootte is 2,2 personen per huishouden.

Omgeving en bevolkingsdichtheid

In Maasgouw bedraagt de bevolkingsdichtheid 524 inwoners per vierkante kilometer, met een totaal landoppervlak van 4.571 hectare en een wateroppervlak van 1.241 hectare. Het totale oppervlakte bedraagt 5.812 hectare. De dichtheid van omliggende adressen is 442, wat een indicatie geeft van de stedelijke dichtheid en hoe verspreid de woningen zich bevinden in deze regio. De stedelijkheid is niveau 5.

Land vs water

LandWater

Huwelijkse staat

GetrOngeh.Gesch.Wed.

Burgerlijke staat

In Maasgouw is 44% van de bevolking getrouwd, terwijl 41% ongetrouwd is. Daarnaast is 8% van de inwoners gescheiden en 7% weduwe of weduwnaar. Deze gegevens over de gezinsstructuur en burgerlijke staat geven inzicht in de samenstelling van de huishoudens en kunnen bijdragen aan gerichte beleidsvoering voor welzijn en zorg.

Diversiteit en immigratie

Maasgouw heeft een diverse bevolking, met 3% niet-westerse immigranten en 12% westerse immigranten. De groepen niet-westerse immigranten bestaan uit 0% Marokkaanse immigranten, 0% Surinaamse immigranten en 0% Turkse immigranten. Daarnaast vormen de immigranten van de voormalige Nederlandse Antillen en Aruba 0% van de bevolking.

Immigranten

west.niet-w.

Niet-westerse immigranten

Mar.Suri.Turk.Antil.

De laatste berichten in de gemeente Maasgouw

Hieronder vindt u een overzicht met de nieuwste bekendmakingen of updates rondom bekendmakingen.

verkeer

verkeer

VERKEERSBESLUIT GEMEENTE MAASGOUW

omgeving

omgeving

Kennisgeving besluit Omgevingsvergunning Gemeente Roermond RWS-2025/6419

evenementen

evenementen

Toestemming voor het organiseren en houden van een Kofferbakmarkt op 6 april 2025 van 07.00 uur tot 17.00 uur, 22 juni 2025 van 07.00 uur tot 17.00 uur en 14 september 2025 van 07.00 uur tot 17.00 uur aan Caulitenstraat 12 te Sint Joost

omgeving

omgeving

Melding voor het brandveilig gebruik van oudbouw woongebouwen Pergamijn aan Pepinusburg te Echt

omgeving

omgeving

Toestemming voor het aanpassen van de interne carport en het wijzigen van de voorgevel aan Nieuwe Markt 5 te Echt

omgeving

omgeving

Sloopmelding / Zuidsingel 26, 6051CH te Maasbracht / Maasgouw / ingekomen 5 maart 2025 / het saneren van asbesthoudende materialen

omgeving

omgeving

Aanvraag vergunning voor het revitaliseren van de 1e etage en de buitengevel aan Populierlaan 1 te Echt

omgeving

omgeving

Verlenging beslistermijn voor het uitbreiden van een bedrijfshal aan Voltaweg 14 te Echt

evenementen

evenementen

Evenementmelding / Oeveren 15, 6067BH te Linne / Maasgouw / bekendgemaakt op 12 februari 2025 / het organiseren en houden van het dorpsschieten op 28 juni 2025 van 15.00 uur tot 23.00 uur / Activiteit : Evenement overig

omgeving

omgeving

Melding kienbijeenkomst / Suikerdoossingel 55, 6051HN te Maasbracht / Maasgouw / bekendgemaakt op 6 februari 2025 / het organiseren en houden van kienbijeenkomsten. De bijeenkomsten vinden wekelijks plaats op donderdag in de periode van 2 januari 2025...

omgeving

omgeving

Aanvraag omgevingsvergunning / Heerstraat Noord 59, 6099AW te Beegden / Maasgouw / ingekomen 28 februari 2025 / het aanleggen van een uitweg

omgeving

omgeving

Aanvraag vergunning voor het oprichten van een loods aan Hingenderstraat 54 te Sint Joost

omgeving

omgeving

Aanvraag vergunning voor het oprichten van een loods aan Hingenderstraat 54 te Sint Joost

Wijken in gemeente Maasgouw

Algemene informatie over de provincie Limburg

Algemeen

Algemeen

Limburg is de meest zuidelijke provincie van Nederland en staat bekend om haar heuvelachtige landschap, bourgondische levensstijl en rijke geschiedenis.

Geschiedenis

Geschiedenis

Limburg heeft een rijke geschiedenis met invloeden uit zowel Nederland als Duitsland en België. Het gebied heeft altijd een belangrijke strategische en handelspositie gehad vanwege haar ligging.

Geografie

Geografie

Limburg is uniek in Nederland vanwege haar heuvelachtige landschap. De Maas stroomt door de provincie, en het gebied heeft veel natuurschoon, met bossen, rivieren en pittoreske dorpen.

Cultuur

Cultuur

De Limburgse cultuur is bourgondisch en wordt gekenmerkt door een rijke culinaire traditie, carnaval en volksmuziek. De provincie heeft een eigen dialect dat sterk verschilt van de rest van Nederland.